Lukkohaasteita ja muita terapia -iloja

– Mites on työt lähteneet liikkeelle? Miltä se nyt tuntuu?

– Aika haasteelliselta. Mua jännittää joka päivä, miten mä saan päiväkodin portin auki…

Lasten päättelytaitojen taso on rutkasti noussut kahdentoista vuoden aikana, jolloin olen ollut pois puheterapian saralta. Tästä todistaa päiväkotien porttien lukot. Jos aiemmin pärjäsi suhteellisen loogisella päättelyllä, että kun porttia työntää, ja se ei avaudu, joku vipu pitää löytää. Nyt vipuja, hakoja, lukituksia on kuin kahlekuningas Harry Houdinilla. Onko todella niin, että lapset pyrkivät pois päiväkodin alueelta? Jos näin on, jatkokysymys lienee: miksi?

Tiedättehän tämän trendikkään aikuisten viihdykkeen nimeltä Escape room? Sinut lukitaan huoneeseen kavereiden kanssa ja teillä on 60 minuuttia aikaa löytää huoneesta ulos ratkaisemalla arvoituksia, tehtäviä ja mysteerejä. Tehtävät haastavat mielikuvitusta ja päättelykykyä, näin lupaa mainos. “Vihjeiden löytäminen ja yhdistäminen onnistuu valppauden, yhteistyön ja luovan ajattelun voimin. Luvassa on kiihkeää jännitystä ja rutkasti ahaa-elämyksiä.”

Uusin sovellus tästä on Get in to the building – haaste. Tämä on ihan minun oma juttu, mutta väitän, etten ole yksin tämän haasteen kanssa. Ensinnä ajelet rakennuksen pihaan, ja kaappaat takapenkiltä pari kassia mukaasi. Nämä ovat välttämättömät varusteet. Kassien sisällöllä ei niin väliä, kunhan painavat riittävästi. Löydät päättelykyvylläsi helposti etuoven, koska siellä loistaa isolla: TERVETULOA! Sinne siis. Nykäiset ovea reippaasti, ja olkapää on mennä sijoiltaan. Ovi on lukossa. Törkeää harhaan johtamista! Se, mikä on ilmeistä, onkin huijausta. Toisaalta, ehkä vain amatöörit menevät tähän lankaan.

Oikeasti sinun pitää katsella maastomerkkejä, missä on se oikea polku, mistä rakennukseen voisi päästä sisälle. Huomautettakoon, että aivan liian helppoa helppoa talvikeleillä. Tai täsmällisemmin  ilmaistuna sellaisena talvena, jolloin on lunta. Mutta tämä onkin pelin eräs mielenkiintoisimmista ulottuvuuksista: sää. Ei voi aina tietää edes lähtiessään, löytyykö maamerkkejä. Oli niin tai näin, väistämättä joudut SILLE portille, jossa päättelykykysi joutuvat koetukselle. Jos portti, joka johdattaa sisäpihalle, näyttäytyy lapsellisen helppona, olet varmasti missannut jotain. Varo, se ei vain ole niin! Sellaista lukkoa tässä rakennuksessa ei ole; lapsellisen helppoa. Tämä on haasteen kriittisin osuus.

Mikä suloinen ääni, kun portti kitisee auki! Olet selvittänyt lukkohaasteen. Kassit jälleen kantoon ja ronskisti sisään vain. Tsot, tsot! Haasteen suunnittelija on saattanut asettaa saranat siten, että kun työnnät itseäsi portin sisäpuolelle, se bongahtaa takaisin takalistoosi. Et mahdu välistä sisään. Voi miten hilpeää! Kassit roikkuvat käsissäsi, ja pohdit, millä ruumiinosalla pystyt aukaisemaan portin toiseen suuntaan. Käytä päätäsi! Ei suinkaan konreettisesti, vaan jalathan ovat vielä käyttämättä. Peruuta, ota kantapää käyttöön ja taiteile yhdellä jalalla. Niin se hoituu. Ellei ole liukasta.

Sen jälkeen vain muistelet, miten se pir.. portti menikään kiinni. Mutta olethan sisäpihalla. Pian siis jo rakennuksessa. Mikä olikaan oikea ovi? Kierrät rakennusta, kierrät rakennusta, kierrät rakennusta. Hittohemmetti! Kun oikean niminen ovi löytyy, siinä huutaa siisti lappu, että ovea voi käyttää vain tiettyinä kellonaikoina. Muulloin suljettu. Kierrät rakennusta, kierrät rakennusta. Kun vihdoin löytyy aukeava ovi, jossa lukee ihan jotain muuta kuin ohjeistuksessa annettiin ymmärtää, uskallat varovasti nykäistä. Kyllä! Se aukeaa! Olet rakennuksessa sisällä! Wuhuu!! Voittajafiilis!

– Hei! Olen puheterapeutti-Marjut ja etsin Villeä Houdini -ryhmästä… missähän…

– No hei! Kyllä me jo odotettiinkin. Kiva kun tulit! Menet vaan tota käytävää ja siellä tulee sitten portti….

Pidät varmaan myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *